Segelbåtssektion

Mårtens OK-jolle seglingar 2019.

Efter att inte tävlat 2018 pga Oscars sjukdom så behövde jag lite nytändning inför 2019 så det blev ett nytt båtköp. En engelsk Synergy som befann sig i södra Frankrike på EM blev det. Hjälpsamma Danskar tog hem den till Åhus.

Mitt mål 2019 var att bli rankad topp 10 igen men formen var ju inte den bästa. Årets första tävling gick av stapeln i Stenungsund som vanlig. Det blåste rätt så bra och normalt så är det landsidan som gäller pga ström, men jag gick utåt och det funkade varje gång. Lyckades bli 2:a av 23 med en poäng till förstaplatsen.

Sedan var det dax för Kalmar, hemmavatten. Brukar vara svårt, tror det beror på pressen att lyckas på hemmaplan. Och svårt blev det, lyckades bara bli 10:a av 22.

Em i Danmark blev en tråkig historia seglingsmässigt. Första dagen regn och bra med vind. Startar bra och ligger bra till inför slaget till märket då plötsligt rodret hakar ur, tur man håller i förlängaren så det är bara att dra till sig rodret och haka dit det. Hade fått en liten tamp i kläm så spärren hade inte gått i låsläge. Från att ligga någonstans 10-15 så tappade jag lika många på detta och slutade 28:a i mål. Åska drog in så inga mer seglingar den dagen. Taggad inför dag två, hårdvind på schemat. Säkring kollad, roderbussning bytt. Nu ska det seglas! Bra start, rundar topp 15, mot märket och gipp, båten går upp på kanten och jag häver mig på kanten för att undvika kapsejsning. Häver mig nog på krängpinnen som är i kolfiber och knäcker den och kapsejsningen är ett faktum. Det blev ca 10 cm kvar att styra med. Bara att ta sig in för att byta. Tog lång tid in till land, inte lätt att kryssa in utan krängpinne. Visste att jag hade en ny i husbilen men det visade sig att den inte passade på rodret eftersom jag bytt båt. Slarv av mig att inte ha koll på det! Hittade ingen som passade. Luften gick ur mig så det blev inga mer race för mig. Glömde berätta att när vi körde ner så gick tv antennen av på husbilen när jag körde om en långtradare. På em när jag lugnat mig lite så skulle jag sätta på lite kaffe, tro det eller ej då går vattenkokaren sönder också! Inte min helg kan man väl lugnt säga. Vi packade ihop och åkte till en golfbana i Skåne och bara njöt av familjemys. Så helgen blev ju bra fast i ett annat perspektiv. Resultat 48 av 58 och funderingar på att börja med golf istället. Johhny lyckades riktigt bra på NM och en stor eloge till Ove som fixade NM i hårda vindar.

SM i Marstrand, uppvärmning inför VM 2020 Marstrand. Många nya extremt duktiga seglare har anslutit till klassen. Mycket vacker plats att segla på men även på land är det otroligt vackert. Hela familjen var med även denna gång och det betyder mycket. Det blev ett SM som avgjordes i mycket lätta vindar. Jag lyckades bara placera mig i mitten av fältet.

Årets sista regatta gick i Stockholm Kvarnviken. Väderutsikterna var inte goda, regn och massor av vind. Det blev endast seglingar på lördagen då det blåste alldeles för mycket på söndagen. Jag seglade bra på lördagen. Ledde ett race hela vägen till ca 5 m innan mål då jag blev passerad.Surt, men en andraplats är ok det med. Slutade 5:a av 18.

Nu gäller det att ladda inför 2020 då vi har massa stora tävlingar nära,VM, EM och NM.

Stort tack till min familj, Segelsällskapet Vikingarna och One Design Center.

Nästa år blir vi fler, Jag,Ove, Johnny och Per J är tillbaka igen så då kanske Mats P också kommer. Men det finns plats för många fler att börja segla OK eller annan klass. Alla är välkomna! Bara hör av er till mig om ni vill testa att segla denna underbara jolle.

Jo förresten, jag klarade mitt mål för 2019. Jag blev rankad 7:a i Sverige 🙂

Mårten Bernesand, OK-jolle seglare SSV.