Klubbhussektion

Wakeboard i Långviken

Hälsar alla medlemmar en trevlig Pingsthelg. Ordförande Ola Bengtsson.

Förmedlar det beslut som fattats av våra politiker under gårdagen som en information!

Från Barometern: Snart kan du åka wakeboard i Långviken! Föreningen som driver anläggningen kommer att ha öppet för allmänheten ett par gånger i veckan. En kommun har många uppdrag, ett av våra är att möjliggöra för nya idrotter att etablera sig. Wakeboard är en vattensport som oftast utövas bakom en motorbåt. Genom att vi får en wakeboard-park med eldriven linbana i Kalmar kommer många fler kunna prova på sporten. Parken består av två torn som står på land, de binds ihop genom en vajer som sitter nio meter upp i luften. Under vajern mellan de olika tornen kommer det finnas tre hinder. Du kan välja om du vill åka på eller bredvid hindren. Hindren sitter inte fast i botten, utan går att flytta. Det gör att vi kan förnya sträckningen ibland, men också att vi kan flytta bort hindren vid behov. Hela parken, inklusive tornen med vajern, går faktiskt att flytta, men det kräver lite större insats. Hur häftigt vore det om vi flyttade in parken till stadskärnan, exempelvis under ett evenemang som stadsfesten? De vita markeringarna du ser i vattnet är hinder. Den röda markeringen är ett säkerhetsavstånd på 15 meter på båda sidorna av vajern. Den streckade linjen är vajern, 9 meter upp i luften. Kommer jag inte kunna simma i Långviken längre? Vi har märkt att en del är oroliga att de inte ska ha tillgång till att bada och simma i Långviken längre. Det kommer inte att vara några problem! Bryggorna kommer att vara kvar där de är idag och det kommer gå att simma mellan hindren. Du kommer att kunna simma mellan hindren både när parken är stängd och vid naturliga pauser när parken hålls öppen. Från vajern finns ett säkerhetsavstånd på 15 meter, åkare kommer vanligtvis max 7–10 meter ut från vajern. Små båtar kommer fortsatt komma fram, eftersom linan går nio meter upp i luften. Även utsikten från udden, som blir startplatsen för wakeboard-parken, kommer finnas kvar. Ytan som används för anläggningen är väldigt liten i förhållande till uddens storlek. Du kan fortsätta använda bryggan som vanligt och det kommer finnas gott om utrymme för att sitta och njuta av utsikten över Kalmarsund.Varför just Långviken?Vi har tittat på flera alternativa platser för anläggningen, men det är mycket som ska till för att placeringen ska fungera. Vi har haft dialog med ekologer, konsulter och representanter från andra städer som har liknande anläggningar. Långviken är en bra plats för wakeboard-parken av flera anledningar, bland annat för att:• vattnet är tillräckligt djupt för säker åkning• fundamenten till tornen som sammanbinder linan ska stå på land, här finns möjlighet att placera båda fundamenten med vatten emellan• vi stör inte fåglar som häckar• kommunen har uppdrag att utveckla Långviken, som redan idag erbjuder en mängd aktiviteter. Vi ser att wakeboard-parken blir ett bra komplement. Så här kommer wakeboard-parken drivas. Anläggningen kan inte användas utan att en certifierad ledare är på plats och kör systemet. Systemet styrs manuellt via en kontroll, det kommer att bli naturliga pauser mellan åkare och det går stanna systemet för förbipasserande.Kalmar wakeboard-förening, som ska driva anläggningen kommer att ha öppet för allmänheten vid två tillfällen i veckan till att börja med: • onsdagar, klockan 17:00-20:00• och lördagar, klockan 11:00-16:00. Om ni är ett större sällskap och vill boka åkning på andra tider, hör av er till föreningen. Från kommunen: Anläggningen kommer inte att plockas ner under vintern. När det gäller parkeringsfrågan kommer det inte bli fler platser utan tydligare skyltning var du kan parkera samt parkeringsförbud på gatan. Parkeringsvakter kommer att kontrollera parkeringsfrågan i sommar. Bygglovet gäller 1 år och skall sen utvärderas.